Sažetak | Otpad životinjskog porijekla potrebno je promatrati s higijenskog, epidemiološkog, ekološkog i ekonomskog aspekta. Takav otpad je potencijalno opasan jer sadrži mnoštvo mikroorganizama, te zbog toga može uzrokovati mnoge bolesti kod ljudi i životinja. Također neadekvatnim odlaganjem u prirodi predstavlja opasnost za okoliš. Prema Pravilniku o načinu postupanja s nusproizvodima životinjskog porijekla koji nisu za prehranu ljudi (NN 87/09), otpad životinjskog porijekla podijeljen je prema stupnju opasnosti u tri kategorije.
Na temelju objavljenih podataka Hrvatskog zavoda za statistiku količina otpada nastala u RH u 2017. godini uslijed klanja goveda i svinja je u padu s obzirom na godinu prije, dok je količina otpada uslijed klanja ovaca i peradi u porastu. Prema podacima mrežne stranice Eurostat količina goveđeg otpada u državama članicama EU varira. U Francuskoj i Italiji broj zaklanih goveda je manji u 2017. godini s obzirom na prethodnu godinu, dok je u Španjolskoj obratno. Sveukupna količina goveđeg otpada u državama članicama EU je u padu s obzirom na 2016.godinu.
Pravilnikom o načinu postupanja s nusproizvodima životinjskog podrijetla koji nisu za prehranu ljudi (NN 87/09) određeni su posebni zahtjevi koji se odnose na pravilno postupanje s otpadom materijala Kategorije 1,2 i 3.
Kafilerije su pogoni za toplinsku preradu životinjskih nusproizvoda i otpada koji nastaje prilikom klanja i prerade svih vrsta mesa ili ugibanja stoke na farmama i domaćinstvima. Prednosti obrade u kafileriji su što se u tom postupku zarazni materijal ukloni sigurno i što krajnji produkti imaju ekonomsku vrijednost. Tehnološki proces uključuje nekoliko faza: prijam sirovine, preradu sirovine, maceraciju, sterilizaciju i sušenje, odmašćivanje i prešanje, usitnjavanje odmašćene kaše i skladištenje proizvoda. Tvrtka Agroproteinka d.d. smještena je na području Sesvetskog Kraljevca. To je regionalna kafilerija otvorenog tipa koja prikuplja životinjski otpad iz gotovo cijele Hrvatske.
Mesno-koštano brašno (MKB) suhi je proizvod sanacije otpada životinjskog podrijetla dobiven termičkom obradom. Pojavom goveđe spongiformne encefalopatije zabranjeno je njegovo korištenje u hranidbi životinja. Goveđa spongioformna encefalopatija je progresivna, smrtonosna bolest živčanog sustava goveda iz skupine bolesti poznate kao transmisivne spongiformne encefalopatije (TSE).
Kafilerijska industrija u današnje vrijeme suočena je s različitim ograničenjima u pogledu same tehnologije, kao i korištenja konačnih proizvoda zbog čega su razvijene nove tehnologije obrade otpada životinjskog porijekla, poput alkalne hidroliza i anaerobne digestije. Alkalna hidroliza cijepa peptidne veze proteina, a kao produkt dobiva se hidrolizat. Anaerobna fermentacija u procesu koristi razne bakterije, a kao produkt nastaje bioplin. |