Sažetak | U današnjem suvremenom dobu gdje je tempo života sve brži i dostupnost informacija sve veća, potrebno je sve više pažnje usmjeravati na zdravu prehranu. Do odrasle dobi ljudi većinom stvore svoje prehrambene navike, te se samim time sve teže odlučuju na promjene. Moderni način života uvelike utječe na kvalitetu života te način prehrane. Nažalost, sve lošije prehrambene navike posljedica su ubrzanog načina i dinamike života, zbog čega se hrana uglavnom konzumira izvan kuće i na brzinu.
Prehrana na različite načine može utjecati na razvoj srčanožilnih bolesti. Neadekvatan odabir prehrambenih namirnica, prevelik unos soli, kolesterola, ugljikohidrata i masti te prevelika količina hrane, odnosno povećani kalorijski unos, pridonose razvoju i pogoršanju bolesti. Zabilježen je značajan porast pretilosti u svijetu, a novija saznanja pokazuju da je uz smanjenjni unos kalorija također potrebno unositi hranu sa smanjenim potencijalom za razvoj pretilosti. Mediteranska se dijeta kroz godine pokazala kao jednom od najučinkovitijih načina prehrane za dugovječan i zdraviji život.
U ovom radu biti će prikazani pozitivni i negativni učinci mediteranske dijete. Pozitivni učinci mediteranske dijete očituju se povećavanjem koncentracije HDL kolesterola te smanjivanjem koncentracije triglicerida. Konzumiranje namirnica mediteranske prehrane povezano je sa bitnim smanjenjem ukupnog mortaliteta od srčanožilnih bolesti, moždanog udara i neoplazma, te sa smanjenom učestalošću Alzheimerove i Parkinsonove bolesti i blagog kognitivnog poremećaja. Benefiti konzumiranja ribe su višestruki, a posebno se očituju u svom učinku na kardiovaskularne bolesti zbog sinergističnog i integrativnog učinka svih hranjivih sastojaka ribe. Riba je izvrstan izvor bjelančevina s nezasićenim masnim kiselinama, hranjivih elemenata u tragovima, omega-3 nezasićenih masnih kiselina te vitamina B i D. Također prisutni su i rizici koji se očituju kod konzumacije sirove ribe i proizvoda ribarstva. Hrana iz mora može biti izvor bioloških, kemijskih i fizičkih opasnosti. Ipak pravilnom pripremom i korištenjem mjera predstrožnosti mogu se spriječiti neželjeni učinci. |