Sažetak | Mikotoksini su sekundarni produkti pljesni i vrlo često kontaminanti hrane. Najčešće su kontaminanti žitarica, ali istraživanja ukazuju da su i druge vrste namjernica kontaminirane mikotoksinima. Jedna od namjernica koja je najčešće kontaminirana ohratoksinom A koji je posljedica plijesni na grožđu ili kasnije tijekom prerade, upravo je vino. Mikotoksini su kontaminanti u hrani koji mogu štetno utjecati na zdravlje ljudi, a jedan od važnijih je i ohratoksin A kojeg smo obuhvatili ovim radom. Iz tog razloga u ovome radu analizirali smo bijela i crna vina iz podregije Koprivničko-đurđevačkog vinogorja na prisutnost ohratoksina A. Najotrovniji i najčešći je ohratoksin A (OTA), sintetiziran iz plijesni skupine Aspergillus ochraceus i Penicillium viridicatum. Nalazimo ga kako u većini hrane, tako i u hrani za životinje, stoga se može dogoditi rast i razvoj toksigenih pljesni tijekom njihove proizvodnje, prerade, transporta i skladištenja. Kao članica Europske Unije, Hrvatska je prihvatila Uredbu 1881/2006 o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani koja jednoznačno utvrđuje najviše dopuštene koncentracije ohratoksina A u proizvodima od grožđa, pa tako i u vinu. U svrhu pisanja ovoga radu analizirani su uzorci bijelih i crnih vina koji su propisno označeni te su, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, analizirani na ohratoksin A. Ukupno je analizirano 34 uzorka vina, 19 bijelih vina i 15 uzoraka crnih vina. Vrijednosti OTA kretale su se u rasponu od 0,26966 do 1,69687g/L za bijelo vino i 0,25476 do 0,56511 g/L za crno vino. Sve analize provedene su imunoenzimskom tehnikom ELISA. Sve dobivene vrijednosti OTA u analiziranim uzorcima vina niže su od NDK ( 2 g/L ) te su ocijenjena kao zdravstveno ispravna. Kao potvrdna metoda primijenjena je kromatografija visoke djelotvornosti HPLC. |