Sažetak | Teški metali su česti kontaminanti hrane koji se u njoj nalaze kao onečišćivači iz okoliša ili nastaju kao „nus“ produkti u procesu proizvodnje. Jedan od takvih kontaminanta je kositar koji često migrira iz ambalaže u hranu, osobito kada je riječ o konzervama i tzv. žutom voću (breskve, marelice, ananas, kruške i sl.) koje je pakirano u limene konzerve bez unutarnje zaštite. U tim vrstama namirnica dozvoljava se odsutnost unutarnje prevlake jer se vjeruje da je kositar zaslužan za neizmjenjenu boju i okus u takvim proizvoda. Kositar je metal koji je stabilan prema slabim kiselinama i lužinama, a jake kiseline i lužine ga oštećuju. Na -13°C prelazi u svoju nemetalnu strukturu. Nalazi se u dva oksidacijska stanja. Može biti dvovalentan i četverovalentan, a u hrani je prisutan u obliku dvovalentnog iona (Sn2+). Koncentracija migriranog kositra u unutarnjem sadržaju limenke ovisi o prisutnosti nitrata, vremenu čuvanja hrane u otvorenim limenkama, količini sumpornih spojeva i cisteina, postupku zgušćavanja šećera, kiselim sokovima te vremenu, temperaturi i vlažnosti zraka tijekom skladištenja. Visoke količine anorganskog kositra u hrani mogu izazvati simptome poput povraćanja, proljeva, glavobolje, mućnine, metalnog okusa u ustima te bolova u donjem dijelu trbuha. Duljim izlaganjem kositra nije dokazana njegova neurotoksičnost, mutagenost ni kancerogenost. Istraživanja na životinjama dokazala su smanjenu apsorpciju bakra, cinka i željeza i samim time pojavu anemije.
U ovom se završnom radu prati migracija kositra kod 15 različitih kompota od tzv. žutog voća, ispituje je li takva hrana unutar zakonski propisanih granica te određuje jesu li uzorci zdravstveno ispravni ili neispravni za tržište i konzumaciju. Za pripremu uzoraka koristila se metoda mokrog spaljivanja pomoću mikrovalova, a identifikacija i kvantifikacija određivala se metodom atomske apsorpcijske spektrometrije (AAS). Dobiveni rezultati ukazuju da su svi uzorci unutar propisanih maksimalno dozvoljenih količina kositra (MDK), da su uzorci zdravstveno ispravni te da njihovim konzumiranjem neće dovesti do ugrožavanja zdravlja potrošača. |