Sažetak | Lipidi su velika i raznolika skupina prirodnih organskih spojeva kojima je
zajednička karakteristika topljivost u nepolarnim organskim otapalima (npr. eter,
kloroform, aceton i benzen) i netopivost u vodi. Po svojoj se kemijskoj strukturi dijele
na: masti i ulja, voskove, fosfolipide i steroide (poput kortizola), a živi ih organizmi
dobivaju putem hrane ili sintetiziraju u organizmu. Masnoća u hrani služi kao izvor
energije visoke kalorijske vrijednosti, dodaje teksturu i okus i pridonosi osjećaju sitosti,
a u tijelu lipidi funkcioniraju kao energetska “rezerva” i sudjeluju u mnogim
biokemijskim procesima, npr. u sintezi nekih hormona, prijenosu živčanih impulsa,
izgradnji membrane i prijenosu hranjivih tvari topivih u mastima. Ipak, njihov višak ili
manjak u krvi, može uzrokovati teške zdravstvene probleme. Kod prekomjerne
količine lipida u krvi (hiperlipidemije) javljaju se: pretilost, hipertenzija, ateroskleroza,
koronarne bolesti, dijabetes, karcinomi, psihičke tegobe, problemi s kretanjem, a u
ekstremnim slučajevima i smrt. Posebno su veliki problem kardiovaskularne bolesti,
jer previsoka razina lipida u krvi oštećuje stijenke krvnih žila nakupljajući se na njima i
sprječavajući normalan protok krvi, što na kraju može dovesti do infarkta. Budući da
su kardiovaskularne bolesti jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu, kontrola lipida u
krvi od velike je važnosti za kvalitetu života stanovništva, a njihov višak znatno je
opasniji za ljudski organizam nego njihov manjak. Zbog rastuće svijesti o potencijalnoj
opasnosti količine lipida u krvi, zdrava je i nemasna prehrana postala sve popularnija,
a diljem svijeta organiziraju se radionice zdrave prehrane i grupne tjelovježbe, što
uvelike pridonosi pravilnoj edukaciji društva.
U ovom će radu biti opisana/i kemijska struktura lipida, njihova uloga u
normalnoj funkciji organizma, te poremećaji do kojih dolazi uslijed nedostatka ili viška
lipida u krvi. Rad je strukturalno podijeljen na četiri dijela. Prvi dio detaljnije objašnjava
strukturu lipida, drugi dio bavi se objašnjavanjem procesa probave i apsorpcije lipida
u organizmu, treći dio navodi i detaljno opisuje poremećaje koji se javljaju uslijed
previsoke ili preniske razine lipida u krvi, a četvrti navodi važnost pravovremene i
valjane edukacije cijelog društva, te nekih oblika sve više rastućeg promoviranja
zdrave prehrane kao što su: projekti zdrave prehrane u školama i na radnim mjestima,
te svakodnevna tjelovježba. Cilj ovog rada je kroz navedena poglavlja i kroz njihova
potpoglavlja, pojasniti što su to lipidi, njihovu podjelu i ključnu ulogu u ljudskom tijelu,
koja se, uglavnom zbog konzumiranja nezdrave hrane, što je posljedica sve bržeg
načina života, često zanemaruje. |