Sažetak | Glukozinolati su sekundarni metaboliti u biljkama, posebice unutar porodice Brassicaceae, koju čine mnoge vrste zastupljene u prehrani čovjeka, poput brokule, kupusa, cvjetače, repe, prokulice itd. Osnovna uloga ovih fitokemikalija je zaštita biljke od različitih stresnih uvjeta koji utječu na metaboličke procese u biljkama. Fiziološki su neaktivni, međutim njihovom se razgradnjom oslobađaju različiti spojevi koji imaju povoljne učinke na fiziološke sustave čovjeka. Poznato je njihovo antioksidacijsko, protuupalno, antibakterijsko i antivirusno djelovanje te se upravo iz tog razloga posljednjih godina intenzivnije ispituju njihova svojstva. Zbog promjena uvjeta u okolišu, prvenstveno okolišne temperature uslijed globalnog zagrijavanja, dokazano je da se u biljkama mijenjaju omjeri glukozinolata kao i polifenola. Navedene promjene u sastavu i koncentracijama glukozinolata mogu dovesti do fizioloških promjena u organizmu čovjeka nakon konzumacije. Sinigrin je jedan od njihovih najzastupljenijih predstavnika, stoga je cilj provedenog istraživanja bio utvrditi utjecaj unosa sinigrina na važne biološke molekule irisin i adropin, izmjerenih komercijalnim ELISA kitom, u srcu miševa soja SWISS. Irisin je miokin sastavljen od 112 aminokiselina kojeg luče skeletni mišići. Ima ulogu u regulaciji bolesti krvožilnog sustava, poremećajima u metabolizmu lipida te zaštitnu ulogu u prevenciji pretilosti i inzulinske rezistencije. Adropin je polipeptid od 76 aminokiselina koji nastaje u jetri, mozgu, srcu i probavnom sustavu. Smatra se da pridonosi regulaciji tjelesne mase, homeostazi glukoze i lipida i pravilnom radu krvožilnog sustava. Pokus je proveden u sklopu HRZZ projekta „Indirektni utjecaj globalnog zagrijavanja na fiziološke parametre sisavaca prehranom biljkama uzgojenim pri visokoj temperaturi – TEMPHYS“ i projekta Zdravstvenog veleučilišta „Učinak biljnih bioaktivnih tvari na molekularne markere miokarda“ |