Sažetak | Unos hrane i tekućine ključni su za održavanje života i općeg zdravlja. Značaj konzumiranja hrane i pića nadilazi samo utaživanje gladi i žeđi već ima i ključnu ulogu u opskrbi tijela potrebnim hranjivim tvarima, energijom te hidratacijom za optimalno funkcioniranje. Adekvatna prehrana podupire procese ozdravljenja organizma, jača imunitet i pomaže u sprječavanju komplikacija tijekom bolesti ili oporavka od medicinskih zahvata. Odgovarajući i uravnoteženi unos hranjivih tvari i metabolizam osiguravaju nutrijente za normalne fiziološke funkcije ljudskog tijela. Uravnotežena ljudska prehrana temelji se na makronutrijentima (npr. esencijalnim masnim kiselinama, ugljikohidratima, esencijalnim aminokiselinama itd.), koji su glavni izvor energije, i mikronutrijentima (npr. vitaminima, esencijalnim mineralima itd.) koji su potrebni za gotovo svi razvojni i metabolički procesi. Loša prehrana dovodi do povećanog rizika od bolesti poput raka, dijabetesa i bolesti srca. Unatoč važnosti prehrane i unosa tekućine, mogu postojati različite prepreke koje sprječavaju pacijente u zadovoljenju energetskih i nutritivnih potrebe organizma. Te prepreke mogu uključivati medicinska stanja koja utječu na gutanje ili probavu, gubitak apetita zbog bolesti ili lijekova, kognitivna oštećenja, fizička ograničenja ili čak emocionalni stres koji utječe na spremnost pacijenta da jede ili pije. Medicinske sestre odgovorne su za procjenu nutritivnog statusa pacijenta, utvrđivanje svih prepreka odgovarajućem unosu hrane i tekućine, praćenje ravnoteže tekućine i prepoznavanje znakova pothranjenosti ili dehidracije. Medicinske sestre pomažu pacijentima tijekom obroka pružajući podršku pri hranjenju kada je to potrebno, osiguravajući pacijentima pristup odgovarajućem izboru hrane na temelju njihovih prehrambenih potreba. Također, uloga medicinske sestre je provođenje edukacije pacijenata o važnosti prehrane i unosa tekućine i pružanje smjernica o zdravim prehrambenim navikama. |