Sažetak | Dobro je poznato da su netolerancije na hranu, kao i alergije koje se očituju kao imunološki odgovori izazvani izlaganjem specifične namirnice ili aditiva, u značajnijem porastu. Alergeni u hrani, koji uključuju skladišne bjelančevine sjemena kao što su legumin, vicilin i 2S albumin, kao i druge bjelančevine poput profilina i lipoproteina, djeluju kao antigeni koji potiču imunološki odgovor u osjetljivih osoba. Nedeklarirani alergeni na etiketi pakiranja u prehrambenim proizvodima predstavljaju veliki rizik za osjetljive osobe, te je slijedom toga propisano da svaki proizvođač hrane mora provesti temeljito istraživanje svog prerađenog proizvoda i jasno označiti alergene te moguće tragove istih.
U okviru rada ELISA tehnikom ispitano je slučajno odabranih 11 uzoraka čokolade iz maloprodaje, kako bi se procijenila usklađenost deklaracije s prisutnošću nedeklariranih alergena, konkretno tragova lješnjaka, badema ili kikirikija. Analiza prisutnosti alergena u čokoladi otkrila je tragove bjelančevina lješnjaka, badema i kikirikija u 6 od 11 ispitanih uzoraka. Ukupno 3 uzorka nisu pokazali mjerljivu prisutnost badema, budući da su izmjerene koncentracije bile ispod granice kvantifikacije, što je u skladu s informacijama na deklaraciji proizvoda. U ukupno 2 uzorka zabilježene su izuzetno niske razine kikirikija, ispod granice detekcije, što sugerira da su količine alergena toliko male da ih trenutne metode ne mogu pouzdano detektirati. Najviša koncentracija lješnjaka otkrivena je u jednom uzorku od 25 mg/kg, iako isto nije bilo navedeno na deklaraciji, što ističe važnost preciznijeg označavanja alergena prema Uredbi (EU) br. 1169/2011. |