Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar

Dana 4. ožujka 2016. godine, u Sveučilišnom računskom centru (Srcu), potpisan je Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava Dabar.

Sustav Dabar - digitalni akademski repozitoriji i arhivi važna je otvorena nacionalna infrastruktura u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Dabar je nastao kao rezultat okupljanja šire akademske zajednice oko inicijative Srca pokrenute 2014. godine. Svrha Dabra je omogućiti svim subjektima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja prikupljanje, trajnu pohranu i diseminaciju različitih vrsta i oblika digitalnih sadržaja, ali i poticanje i omogućavanje otvorenog pristupa rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima. Do sada je više od 80 ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja prepoznalo Dabar i u njemu uspostavilo svoj repozitorij.

Ovim je Sporazumom pet institucija akademske zajednice koje su dale značajan doprinos nastanku Dabra ujedinilo svoja znanja i iskustva s ciljem postizanja sinergijskog učinka na razvoju i održavanju sustava Dabar.

Sporazum su u ime svojih ustanova potpisali:

  • dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu
  • dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković
  • dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice
  • prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice.

Potpisivanjem Sporazuma uspostavljen je i Koordinacijski odbor koji će aktivno sudjelovati u upravljanju razvojem i uporabom sustava Dabar, predlagati razvojne ciljeve, poslove i zadatke vezane uz razvoj i održavanje sustava te poduzimati mjere da se planovi i rokovi ostvare i poštuju.

Članovi koordinacijskog odbora za razdoblje od dvije godine su Draženko Celjak, dipl.inf (Srce) dr.sc. Bojan Macan (IRB), dr.sc. Sofija Klarin Zadravec (NSK), Iva Melinščak Zlodi (FFZG) i dr.sc. Lea Škorić (MEF).

Potpisani je sporazum otvoren za pristupanje i drugim ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, ukoliko se žele aktivno uključiti u razvoj i održavanje Dabra.

Sporazumom je predviđeno i osnivanje radnih skupina za ostvarenje specifičnih zadataka u razvoju sustava.

Pozivamo sve zainteresirane na sastanak koji će se održati u Srcu, 30. ožujka 2016. u 11 sati i na kojem će biti predstavljeni Sporazum o suradnji i godišnji plan aktivnosti te objašnjen plan buduće suradnje kroz predviđene radne skupine. Svi pojedinci koji smatraju da svojim znanjem i iskustvom mogu pridonijeti radu radnih skupna i razvoju sustava u cjelini moći će se prijaviti Koordinacijskom odboru s konkretnim prijedlozima oko sudjelovanja u pojedinim aktivnostima i na taj se način aktivno uključiti u ovaj važan projekt.