Unaprijeđeno upravljanje poslužiteljskim certifikatima na repozitorijima

Poslužiteljski certifikati nužni su za siguran (HTTPS) pristup repozitorijima. Kod web stranica s neispravnim certifikatima ili kojima je certifikat istekao, web preglednici ne dopuštaju korisnicima pristup uz poruku da pristupaju nesigurnoj stranici i da dalje mogu nastaviti na vlastitu odgovornost.

Pri otvaranju repozitorija u sustavu Dabar, svaka ustanova mora napraviti i dostaviti poslužiteljski certifikat koji se postavlja na institucijski repozitorij. No, poslužiteljski certifikati imaju ograničen rok valjanosti stoga ih je potrebno obnoviti svakih nekoliko godina. Za jednostavnije praćenje ispravnosti poslužiteljskog certifikata, urednicima repozitorija sada je omogućen uvid u detalje o certifikatu (period valjanosti, broj dana do isteka) kroz postavke repozitorija na kojem imaju uredničke ovlasti.

Također, ako certifikat repozitorija ističe za mjesec dana ili manje, na stranici repozitorija će se pojaviti obavijest u kojoj je naveden broj dana do isteka certifikata, a odgovorna osoba za održavanje repozitorija primit će automatizirani e-mail kao podsjetnik da je potrebna obnova. Obnovljeni certifikat može se također dostaviti kroz postavke repozitorija.

Ova se novost iznimno ne odnosi na repozitorije koji su na domenama unizg.hr, unist.hr i uniri.hr (sastavnice tih sveučilišta) jer navedeni imaju zajednički certifikat, stoga odgovorne osobe tih repozitorija neće dobivati obavijesti niti imaju obavezu po isteku valjanosti dostavljati nove certifikate za svaki repozitorij zasebno.