Tjedan otvorenog pristupa u Srcu

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu Srce se i ove godine u razdoblju od 22. do 28. listopada priključuje obilježavanju međunarodnog Tjedna otvorenog pristupa (Open Access Week). Tjedan otvorenog pristupa je međunarodna inicijativa koja se svake godine u listopadu obilježava diljem svijeta s ciljem promoviranja otvorenog pristupa znanstvenim informacijama.

Srce tim povodom organizira jednodnevni događaj koji će se održati u petak, 26. listopada 2018. u  prostorima Srca, a u okviru kojeg će se održati dvije radionice namijenjene urednicima repozitorija u Dabru:

  • Radionica „Dabar i OpenAIRE“, s početkom u 10 sati
    Radionicu će voditi doc. dr. sc. Jadranka Stojanovski (IRB, UniZd), Alen Vodopijevec (IRB) i Draženko Celjak (Srce).
    Na radionici će biti pojašnjeno što je OpenAIRE i koje mogućnosti OpenAIRE infrastruktura pruža vlasnicima digitalnih repozitorija. Urednici repozitorija će tijekom radionice proći kroz postupak validacije i registracije repozitorija svoje ustanove na OpenAIRE portalu.
     
  • Radionica „Multimedija u Dabru“, s početkom u 13 sati
    Radionicu će voditi izv. prof. art. Davor Švaić (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), Tea Jerić Zanini (Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu) i Marko Cundeković (Srce).
    Na radionici će biti predstavljene mogućnosti unosa multimedijskog (zvukovnog, slikovnog, video) sadržaja u repozitorije u Dabru. Polaznici će na radionici imati prilike unijeti zvukovne, slikovne ili video objekte u svoje institucijske repozitorije.

Srce se niz godina zalaže za otvoreni pristup stoga će i na ovim zanimljivim radionicama i raspravama naglasak biti na poticanju otvorenosti i dostupnosti informacija kroz institucijske repozitorije.

(Preuzeto s: https://www.srce.unizg.hr/vijesti/tjedan-otvorenog-pristupa-u-srcu/objav2018-10-18)