Održana radionica „Objava istraživačkih podataka u sustavu Dabar“ na Medicinskom fakultetu u Splitu

Na Medicinskom fakultetu u Splitu 18. lipnja 2019. održana je radionica „Objava istraživačkih podataka u sustavu Dabar“, organizirana u suradnji s prof.dr.sc. Damirom Sapunarom, koji je ujedno i član Radne skupine za istraživačke podatke.

Voditelji radionice bili su, također članovi spomenute Radne skupine, Marijana Glavica (Filozofski fakultet u Zagrebu), Draženko Celjak (Srce) i Ljiljana Jertec Musap (Srce). Na radionici se okupilo 14 polaznika, većinom studenata poslijediplomskog studija TRIBE (Translational Research in Biomedicine) Medicinskog fakulteta u Splitu, a osim njih prisustvovale su i urednice Repozitorija Medicinskog fakulteta u Splitu, Repozitorija Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu te Repozitorija Kineziološkog fakulteta u Splitu.

Na radionici se razgovaralo o važnosti pripreme i pohrane istraživačkih podataka u svrhu njihovog ponovnog korištenja, o izradi i elementima Data Management Plana (DMP), o FAIR data načelima te kako istraživačima i stručnjacima koji rade s podacima može pomoći globalna zajednica okupljena u okviru organizacije Research Data Alliance (RDA). Nadalje, polaznicima je predstavljen sustav Dabar te je demonstriran unos digitalnog objekta Skup podataka u repozitorij u Dabru.

Radionica je bila vrlo interaktivna, polaznici su pripremili primjere svojih projekata te se povela zanimljiva rasprava o načinu i mogućnostima upravljanja i objave podataka koje prikupljaju.

Nakon radionice, zaključeno je da će Medicinski fakultet u Splitu početi pohranjivati svoje istraživačke podatke u Repozitorij MEFST.