Održana radionica Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru

U ponedjeljak, 9.9.2019., u Srcu je održana prva radionica namijenjena pripremi i objavi najnovijeg implementiranog digitalnog objekta u Dabru - Obrazovni sadržaji.

Digitalni objekt Obrazovni sadržaji obuhvaća različite vrste sadržaja s naglaskom na njihov obrazovni karakter – vježbe, simulacije, ankete, dijagrami, eksperimenti, tečajevi, demonstracije, baze pitanja, testovi… Nastavnicima je tako omogućena sigurna pohrana obrazovnih sadržaja, ali isto tako lakši pronalazak ostalih obrazovnih sadržaja koji se izrađuju u zajednici. Ako su obrazovni sadržaji objavljeni pod otvorenom licencijom, nastavnicima će biti olakšana ponovna uporaba pojedinog obrazovnog sadržaja i primjena u nastavnom procesu.

Voditeljice radionice bile su Sabina Rako, članica Radne skupine za obrazovne sadržaje i Ljiljana Jertec Musap, članica tima Dabra. Radionica je započela kratkim predstavljanjem Radne skupine za obrazovne sadržaje, te se nastavila predstavljanjem metapodatkovnog opisa objekta Obrazovni sadržaji. Istaknuto je da su specifikacija metapodatkovnog opisa te pripadajući kontrolirani rječnici nastali prilagodbom međunarodno prihvaćenog standarda za opis obrazovnih sadržaja LOM (Learning Object Metadata). Nakon prezentacije održana je demonstracija unosa online tečaja Izrada interaktivnog sadržaja u alatu H5P, te se povela zanimljiva rasprava.

Radionici je prisustvovalo 15 sudionika na čijim je repozitorijima tom prilikom uključena podrška za pohranu objekta Obrazovni sadržaj.