Upravljanje istraživačkim podacima – novi tečaj hrvatskog RDA čvora

Srce kao koordinator nacionalnog Research Data Alliance (RDA) čvora u suradnji s autoricama iz Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu izradilo je online tečaj „Upravljanje istraživačkim podacima“.

Tečaj je namijenjen istraživačima, studentima i nastavnicima svih smjerova na svim fakultetima, knjižničarima i podatkovnim entuzijastima koji žele saznati više o upravljanju istraživačkim podacima tijekom životnog ciklusa podataka. Po završetku tečaja polaznici će steći potrebna znanja o upravljanju istraživačkim podacima nevezano za znanstvenu disciplinu kojom se bave i unutar koje djeluju. Tečaj je koncipiran na način da ga svatko može pratiti, te ne zahtjeva od polaznika potrebna predznanja i vještine. Riječ je o osnovnom tečaju tijekom kojeg polaznici stječu znanja o osnovnim koracima, pojmovima i načinima upravljanja istraživačkim podacima.

Upis i trajanje tečaja nisu vremenski ograničeni te polaznici tečaj mogu pohađati vlastitim tempom. Sve cjeline tečaja su istovremeno otvorene pa polaznici mogu prolaziti kroz cjeline redom ili mogu pregledati samo dijelove tečaja koji ih zanimaju.

Polaznicima koji su tečaj pregledali u cijelosti i riješili sve provjere znanja, dodjeljuje se potvrda o završenom tečaju i digitalna značka.

Tečaj prati sve faze životnog ciklusa istraživačkih podatka te je podijeljen u 6 cjelina: Uvod u upravljanje istraživačkim podacima, FAIR načela i podaci, Imenovanje, organizacija, verzioniranje datoteka i formati istraživačkih podataka, Dokumentacija i pouzdano čuvanje istraživačkih podataka, Upravljanje osobnim i osjetljivim istraživačkim podacima te Objava i ponovno korištenje istraživačkih podataka.

Tečaj je dostupan u kategoriji pod nazivom „Tečajevi o platformama, alatima i dobrim praksama u životnom ciklusu istraživanja“.