Priručnik naslova “Analize mlijeka i mliječnih proizvoda” uređen je sadržajno na način da je od velike koristi studentima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Priručnik je napisan sukladno nastavnom programu za predmete na Bs studiju (Mlijeko i mliječni proizvodi, Laboratorijska tehnologija) i Ms studiju (Kemija i fizika mlijeka), ali i studentima drugih fakulteta i studija na kojima se izvode slični predmeti, a doprinijeti će razumijevanju kompleksnosti analitičkih postupaka za određivanje pojedinih parametara kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda. Sadržaj priručnika pokriva područje fizikalno-kemijskih analiza mlijeka i mliječnih proizvoda koje se koriste kao referentne, standardne ili rutinske metode, a većina opisanih analitičkih metoda također su navedene i u HRN ISO/IEC normama. Nadalje, priručnik daje jasan uvid u važnost svakog koraka u analitičkom postupku počevši od uzorkovanja do izračuna rezultata te naglašava i važnu ulogu konstantne provjere laboratorija koji rade kemijske analize u svrhu kontrole kvalitete rezultata. Priručnik može poslužiti i zainteresiranim stručnjacima u mliječnoj industriji, a napose zaposlenicima u laboratorijima koji na svakodnevnoj bazi izvode brojne analize mlijeka u svrhu provjere kvalitete ulaznih sirovina i proizvoda na bazi mlijeka.