Sažetak | Makrobiotika kao pojam podrazumijeva zdraviji način prehrane i vođenja kvalitetnog
života. Sama riječ „makrobiotika“ dolazi od grčkih riječi „macros“ što znači „velik“, te „bios“ što
znači „život“. To govori da su pojam makrobiotike, kao način zdravije prehrane te produljenja
životnog vijeka, spominjali grčki filozofi i teoretičari u svojim spisima. U prijevodu makrobiotika
znači živjeti kvalitetno, konzumirajući namirnice organskog podrijetla. Makrobiotika kao grana
suvremenog ugostiteljstva javlja se početkom 20.tog stoljeća u Japanu, kada je George Ohsawa,
japanski filozof, utemeljio način prehrane i filozofiju makrobiotike. Temelji se na načelima yina i
yanga koji potječu iz istočnjačke kulture. Makrobiotika zagovara način zdrave prehrane prema
aktualnim trendovima danas. Načela propisuju da bi se kombinacija prehrane trebala sastojati
najviše od žitarica cjelovitog zrna, povrća, orašastih plodova, algi, ribe te od ostalih sličnih
ekološki uzgojenih namirnica. Konzumacijom hrane organskog podrijetla u filozofiji
makrobiotike, smatra se da kvaliteta života raste te u skladu sa prirodom čovjeku se osigurava dug
i zdrav život. Također, prehrana prema makrobiotičkim načelima, u kombinaciji sa zdravim
životnim navikama smanjuje rizik od dijabetesa, pretilosti, karcinoma i ostalih bolesti današnjice.
Kada se govori o zastupljenosti makrobiotičke prehrane u ugostiteljstvu Republike Hrvatske,
slabije je prisutna, što govori da je sama priprema jela zahtjevnija te su namirnice ekološke
proizvodnje skuplje u odnosu na one konvencionalne. |
Studijski program | Naziv: Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu; smjerovi: Poduzetništvo u turizmu i ugostiteljstvu, Menadžment u turizmu, Menadžment u hotelijerstvu, Međunarodni menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Menadžment događaja i slobodnog vremena, Menadžment u turizmu; Menadžment u hotelijerstvu; Međunarodni menadžment u turizmu i ugostiteljstvu; Menadžment događaja i slobodnog vremena Smjer: Menadžment u hotelijerstvu Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: preddiplomski Akademski / stručni naziv: sveučilišni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) ekonomije (univ. bacc. oec.) |