Naslov Antioksidacijska aktivnost fenola: interakcija derivata hidroksibenzojeve kiseline : završni rad
Naslov (engleski) Antioxidant activity of phenolics: interaction between hydroxybenzoic acid derivatives : bachelor thesis
Autor Nina Jolić
Mentor Ivana Generalić Mekinić (mentor)
Član povjerenstva Franko Burčul (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Danijela Skroza (član povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Generalić Mekinić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za inženjerstvo i tehnologije) Split
Datum i država obrane 2017-09-28, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana TEHNIČKE ZNANOSTI Kemijsko inženjerstvo
Sažetak Posljednjih godina sve više raste interes znanstvenika za fenolne spojeve zbog njihove dokazane biološke aktivnosti koja ih čini zanimljivima farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. U ovom završnom radu zadatak je bio odrediti antioksidacijsku aktivnost pet hidroksibenzojevih kiselina, i to galne, vanilinske, protokatehinske, siriginske i gentisinske kiseline, FRAP metodom. Osim čistih spojeva testirane su ekvimolarne smjese navedenih fenolnih kiselina pri različitim koncentracijama (50, 100, 1000 μM) u kojima su bile kombinacije dvije, tri, četiri te svih pet spojeva. Eksperimentalno dobivene redukcijske aktivnosti smjesa su uspoređene sa izračunatim teoretskim vrijednostima te je na taj način dokazano postojanje aditivnog, sinergijskog ili antagonističkog učinka. Zaključeno je kako interakcija i učinak fenolnih spojeva u smjesama uvelike ovisi o koncentracijama u kojim su navedeni spojevi prisutni. Najveću sinergiju je pokazala smjesa protokatehinske, siriginske i gentisinske kiseline pri koncentraciji od 100 µM dok je pri istoj koncentraciji najveći antagonizam pokazala smjesa vanilinske i protokatehinske kiseline.
Sažetak (engleski) In last few years, there has been a growing interest in phenolic compounds due to their biological activities which make them interesting to the pharmaceutical, cosmetic and food industries. The aim of this work was to determine antioxidant activity of five hydroxybenzoic acids; gallic, vanillic, protocatechuic, syringic and gentisic acid using the FRAP assay. Besides pure phenolic compounds, the equimolar mixtures of the investigated acids were also tested at different concentrations (50, 100, 1000 μM) as well as combinations of two, three, four and all five acids. The experimental results were compared with the theoretical values, thus proving the existence of an additive, synergistic or antagonistic effect. It can be concluded that interaction of investigated phenolic compounds depends on concentrations in which the compounds are present. The highest synergy effect was observed for the mixture of protocatechuic, syringic and gentisic acid at concentration of 100 μM while the highest antagonism was detected for the mixture of vanillic and protocatechuic acid at same concentration.
Ključne riječi
fenoli
antioksidativna aktivnost
hidroksibenzojeve kiseline
galna kiselina
vanilinska kiselina
protokatehinska kiselina
siriginska kiselina
gentisinska kiselina
FRAP analiza
aditivno djelovanje
sinergija
antagonizam
Ključne riječi (engleski)
phenols
antioxidant activity
hydroxybenzoic acids
gallic acid
vanillic acid
protocatechuic acid
syringic acid
gentisic acid
FRAP assay
additive effect
synergy
antagonism
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:167:022533
Projekt Šifra: IP-2014-09-6897 Naziv: Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskogbilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje Kratica: BioActCom Voditelj: Mladen Miloš Pravna nadležnost: Hrvatska Financijer: HRZZ Linija financiranja: IP
Studijski program Naziv: Kemijska tehnologija; smjerovi: Kemijska tehnologija i materijali, Prehrambena tehnologija Smjer: Kemijska tehnologija i materijali Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a pristupnik/pristupnica kemijskog inženjerstva (pristup. ing. chem.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian
Datum i vrijeme pohrane 2018-04-27 09:02:17