Naslov Antioksidacijska aktivnost fenola: interakcija derivata hidroksicimetne kiseline : završni rad
Naslov (engleski) Antioxidant activity of phenol: interaction between hydroxycinnamic acid derivatives : bachelor thesis
Autor Lucija Vrdoljak
Mentor Danijela Skroza (mentor)
Član povjerenstva Ivana Generalić Mekinić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Franko Burčul (član povjerenstva)
Član povjerenstva Danijela Skroza (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Splitu Kemijsko-tehnološki fakultet (Odsjek za inženjerstvo i tehnologije) Split
Datum i država obrane 2017-09-27, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Danas se fenoli, sve češće, smatraju možda najkorisnijim fitokemikalijama u hrani zahvaljujući izuzetno dobroj antioksidacijskoj aktivnosti. Pozitivni antioksidacijski učinci pojedinih fenolnih spojeva su dobro istraženi i razlike u njihovoj aktivnosti pripisivale su se razlikama u kemijskoj građi molekula. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost odabranih fenolnih kiselina iz podgrupe derivata cimetne kiseline (p-kumarinska, ferulinska, sinapinska, kava i ružmarinska kiselina), kao i njihovih ekvimolarnih smjesa dvije ili više kiselina, metodom određivanja redukcijske snage uzorka (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power, FRAP). U radu je također ispitano moguće interakcijsko (sinergijsko/ aditivno/ antagonističko) djelovanje između odabranih fenolnih kiselina. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju razlike u antioksidacijskoj aktivnosti između odabranih fenolnih kiselina, kao i njihovih ekvimolarnih smjesa. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najbolju antioksidacijsku aktivnost među testiranim derivatima hidroksicimetnih kiselina pokazala kava kiselina i njen ester ružmarinska kiselina, a najslabiju p-kumarinska kiselina. Najbolji i najjači sinergijski učinak potvrđen je pri najnižoj testiranoj koncentraciji smjese, dok je najveći broj smjesa pokazao sinergijski učinak pri najvećoj testiranoj koncentraciji.
Sažetak (engleski) Today phenols are increasingly considered to be the most useful phytochemicals in the food due to the extremely good antioxidant activity. Positive antioxidant effects of certain phenolic compounds are well explored and the differences in their activity were ascribed to the differences in their chemical structures. The aim of this study was to determine the antioxidant activity of the selected phenolic acids from the subgroup of cinnamic acid derivatives (p-coumariç, ferulic, synapic, caffeic and rosemarinic acid), as well as their equimolar mixtures with two or more acids, using the method of determining the reduction power of the sample (Ferric Reducing / Antioxidant Power, FRAP). A possible interaction (synergistic / additive / antagonistic) effects between the tested phenolic acids were also investigated. The results of this study confirm the differences in antioxidant activity between the tested phenolic acids as well as their equimolar mixtures. Based on the obtained results, it can be concluded that the caffeic acid along with its esther rosmarinic acid showed the best antioxidant activity among the selected cinnamic acid derivatives tested while p-coumaric acid showed the weakest activity. The best and strongest synergistic effect was confirmed at the lowest concentrations of the mixtures tested, while the highest number of mixtures showed a synergistic effect at the highest concentrations tested.
Ključne riječi
fenolne kiseline
antioksidacijska aktivnost
FRAP metoda
sinergija
Ključne riječi (engleski)
phenolic acids
antioxidant activity
FRAP method
synergy
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:167:031184
Projekt Šifra: IP-2014-09-6897 Naziv: Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskogbilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje Kratica: BioActCom Voditelj: Mladen Miloš Pravna nadležnost: Hrvatska Financijer: HRZZ Linija financiranja: IP
Studijski program Naziv: Kemijska tehnologija; smjerovi: Kemijska tehnologija i materijali, Prehrambena tehnologija Smjer: Prehrambena tehnologija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: stručni Akademski / stručni naziv: stručni/a pristupnik/pristupnica kemijskog inženjerstva (pristup. ing. chem.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Javna napomena Ključne riječi doradio knjižničar/ Key words are revised by the librarian
Datum i vrijeme pohrane 2018-05-03 12:09:37