Naslov ČOKOLADNE PROTEINSKE PLOČICE NA HRVATSKOM TRŽIŠTU - VARIJABILNOST NUTRITIVNE DEKLARACIJE I INFORMIRANOST POTROŠAČA
Naslov (engleski) CHOCOLATE PROTEIN BARS ON THE CROATIAN MARKET - VARIABILITY OF NUTRITIONAL DECLARATION AND CONSUMER AWARENESS
Autor Ivana Pavlačić
Mentor Olivera Koprivnjak (mentor)
Član povjerenstva Valerija Majetić Germek (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Sandra Pavičić Žeželj (član povjerenstva)
Član povjerenstva Olivera Koprivnjak (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za tehnologiju i kontrolu namirnica) Rijeka
Datum i država obrane 2021-09-28, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija Sigurnost i kvaliteta hrane
Sažetak Proteinske pločice jedan su od prvih proizvoda obogaćenih proteinima. Razvojem tržišta i uslijed različitih zahtjeva konzumenata, raste i broj pločica s raznim dodacima. Varijabilnost nutritivnih deklaracija provjerena je na 71 proteinskoj pločici s dodatkom čokolade na hrvatskom tržištu. Podaci su prikupljeni s pet mrežnih stranica i na četiri prodajna mjesta na području grada Karlovca, u travnju 2021. godine. Navike, stavovi i znanja potrošača o čokoladnim proteinskim pločicama ispitani su online upitnikom (Google obrazac) od 10. lipnja do 1. srpnja 2021. godine na uzorku od 317 ispitanika s područja Republike Hrvatske. Čokoladne proteinske pločice najmanje se međusobno razlikuju po energetskoj vrijednosti (koeficijent varijacije (KV) 14 %), a najviše po udjelu šećera (KV 102 %). Udio proteina kreće se u rasponu od 12,0 do 59,9 %, a prosječna čokoladna proteinska pločica na hrvatskom tržištu sadrži oko 18 g bjelančevina te zadovoljava oko 26 % preporučenog dnevnog unosa bjelančevina. Pažnju na udio proteina uvijek ili ponekad obraća 59 % ispitanika pri kupnji hrane obogaćene bjelančevinama. Oko 66 % ispitanika smatra da je udio proteina u čokoladnim proteinskim pločicama niži od realnog a oko 67 % ispitanika da se konzumiranjem prosječne čokoladne pločice zadovoljava gotovo dvostruko manje preporučenog dnevnog unosa proteina od realnog. Oko 20 % čestih i povremenih konzumenata proteinski obogaćenih proizvoda smatra da se uravnoteženom prehranom ne može osigurati dovoljan unos proteina. Najčešći izvori proteina u čokoladnim proteinskim pločicama su mliječni proteini (u 80 % proizvoda), proteini soje (u 68 % proizvoda) i hidrolizirani kolagen (u 49 % proizvoda). Ispitanicima je podatak o vrsti proteina dodanih u proizvod znatno je manje interesantan od podatka o udjelu proteina, a ujedno i najmanje interesantna informacija između energetske vrijednosti, udjela šećera, zamjena za šećer i udjela vlakana. Vlakna sadrži 72 % proizvoda (najčešće polidekstroza i oligosaharidi), a sladila 73 % proizvoda (najčešće maltitol i sukraloza). Od 10 % do 34 % ispitanika prepoznaje pojedina vlakna i sladila iz popisa sastojaka. Većina ispitanika djelomično se slaže s ponuđenim odobrenim zdravstvenim tvrdnjama za proteine, što ukazuje na nedovoljnu informiranost o učincima proteina, bez obzira na učestalost konzumiranja proteinski obogaćenih proizvoda ili na razinu truda koji ulažu u održavanje i poboljšanje zdravlja.
Sažetak (engleski) Protein bars are one of the first protein-enriched products. Due to the development of the market and the different requirements of consumers, the number of bars with various additives additional ingredients is growing. Variability of nutritional declarations was checked on 71 protein bars with the addition of chocolate on the Croatian market. Data were collected from five websites and at four shopping centers in the city of Karlovac, in April of 2021. Consumer habits, attitudes and knowledge about chocolate protein bars were examined with an online questionnaire (Google form) from 10 June to 1 July 2021 on a sample of 317 respondents from the territory of the Republic of Croatia. Chocolate protein bars differ the least in energy value (coefficient of variation (CV) 14 %), and the most in sugar content (CV 102 %). The protein content ranges from 12.0 to 59.9 %, and the average chocolate protein bar on the Croatian market contains about 18 g of protein and meets about 26 % of the recommended daily protein intake. Around 60 % of respondents always or sometimes pay attention to the protein content when buying protein-enriched food. About 66 % of respondents believe that the protein content in chocolate protein bars is lower than the real one and about 67 % of respondents think that consuming the average chocolate bar satisfies almost twice as less of the recommended daily protein intake than the real one. About 20 % of frequent and occasional consumers of protein-fortified products believe that a balanced diet cannot ensure sufficient protein intake. The most common sources of protein in chocolate protein bars are milk proteins (in 80 % of products), soy proteins (in 68 % of products) and hydrolysed collagen (in 49 % of products). The data on the type of protein added to the product is significantly less interesting for the respondents than the data on the protein content. Nonetheless, type of protein is the least interesting information among energy value, sugar content, sugar substitutes and fiber content. Fibers are contained in 72 % of products (most often polydextrose and oligosaccharides), while sweeteners in 73 % of products (most often maltitol and sucralose). From 10 % to 34 % of respondents recognize individual fibers and sweeteners from the list of ingredients. Most respondents partially agree with the proposed approved health claims for protein, indicating insufficient information about the effects of protein, regardless of the frequency of consumption of protein-fortified products or the level of effort invested in maintaining and improving health.
Ključne riječi
čokoladne proteinske pločice
nutritivna deklaracija
energetska vrijednost
bjelančevine
preporučeni dnevni unos
vlakna
zdravstvene tvrdnje
Ključne riječi (engleski)
chocolate protein bars
nutritional declaration
energy value
protein
recommended daily intake
fiber
health claims
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:025031
Studijski program Naziv: Sanitarno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sanitarnog inženjerstva (mag. sanit. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-09-14 15:38:02