Naslov Suplementi u prehrani zdravstvenih djelatnika
Naslov (engleski) Dietary supplements in health professionals
Autor Vedrana Rugole
Mentor Jasna Pucarin-Cvetković (mentor)
Član povjerenstva Milan Milošević (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ksenija Vitale (član povjerenstva)
Član povjerenstva Jasna Pucarin-Cvetković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet (KATEDRA ZA ZDRAVSTVENU EKOLOGIJU, MEDICINU RADA I SPORTA) Zagreb
Datum i država obrane 2021-07-19, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita Medicina rada i športa
Sažetak Uvod: Komplementarna i alternativna medicina globalno postaje sve popularnija. Pojavom
pandemije COVID-19 interes za suplementima u prehrani postaje još izraženiji.
Cilj istraživanja: Ispitati učestalost konzumacije suplemenata u prehrani zdravstvenih
djelatnika te utjecaj pandemije COVID-19 na njihovu potrošnju.
Ispitanici i metode: Istraživanje je provedeno tijekom prosinca 2020. godine i siječnja 2021.
Podatci su prikupljani dobrovoljno putem anonimne ankete prilagođene potrebama istraživanja.
Kriterij inkluzije u ispitivanju bio je da je ispitanik zdravstveni djelatnik prema zakonima o
liječništvu i sestrinstvu te zakonu o zdravstvenoj djelatnosti u Republici Hrvatskoj. Za statističku
analizu je korištena deskriptivna statistika, a razlike u raspodjeli skupina su određene χ2 testom.
Sve P vrijednosti manje od 0,05 su smatrane statistički značajnima. U analizi i grafičkom prikazu
se koristila programska podrška IBM SPSS Statistics for Windows, verzija 25.0.
Rezultati: Ispunjeno je 70% od 400 predviđenih anketa. U istraživanju je sudjelovalo 279
ispitanika oba spola i različitih životnih dobi. Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu naviku
konzumiranja nekih dodataka prehrani među zdravstvenim djelatnicima, a pojava pandemije
COVID-19 utjecala je na trećinu ispitanika da započnu s uzimanjem suplementa (11%) ili da
uzimaju više i češće nego prije pandemije (22%). Od vitamina, tijekom pandemije COVID-19
među zdravstvenim djelatnicima povećala se upotreba vitamina C, vitamina D, te kompleksa B
vitamina, magnezija i cinka. Od ostalih dodataka prehrani se povećao unos beta glukana, ginko
bilobe, kolagena, te homeopatskih pripravaka.
Zaključak: Većina zdravstvenih djelatnika ima naviku konzumiranja različitih suplemenata
prehrani, a pojava pandemije COVID-19 statistički značajno je utjecala na još veći unos.
Sažetak (engleski) Introduction: Complementary and alternative medicine are becoming more popular globally.
Interest in dietary supplements became more pronounced during COVID-19 pandemic.
Research goals: To research frequency of healthcare professionals’ consumption of dietary
supplements, and COVID-19 effect on the supplement consumption.
Participants and methods: The survey was conducted during December 2020 and January
2021. Data was collected voluntarily through anonymous surveys optimized for this research.
The inclusion criterion in the survey was that the respondent was a health professional according
to the laws of medicine and nursing and the laws of health care in the Republic of Croatia.
Descriptive statistics were used for statistical analysis, and differences in the group of masters
were determined by the χ2 test. All P values less than 0.05 were considered significant. IBM
SPSS Statistics for Windows, version 25.0 was used for analysis and graphic display of the data.
Results: 70% of the 400 planned surveys were completed. The study involved 279 respondents
of both sexes and different ages. Results show healthcare professionals’ significant habit in
intake of some dietary supplements, and appearance of COVID-19 affected a third of participants
(11%) to start taking supplements, or to take them more frequently than before the pandemic
(22%). During COVID-19 pandemic, healthcare professionals increased their intake of vitamin
C, vitamin D, B vitamin complex, magnesium and zinc. Other supplements healthcare
professionals increased their intake of are beta glucan, ginkgo biloba, collagen, and homeopathic
preparations.
Conclusion: Majority of healthcare professionals have a habit of consuming different dietary
supplements, and appearance of COVID-19 pandemic caused statistically significant an increase
in consumption.
Ključne riječi
suplementi prehrani
zdravstveni djelatnici
COVID-19
Ključne riječi (engleski)
dietary supplements
health workers
COVID-19
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:105:656957
Studijski program Naziv: Sestrinstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sestrinstva (mag. med. techn.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2022-07-08 11:33:49