Sažetak | U prvom je dijelu ovog rada ispitan utjecaj temperature ekstrakcije (T = 27 – 47 °C), omjera kruto-tekuće
(L/S = 15 - 25 mL/g), broja okretaja tresilice (n = 100 - 200 rpm) i vremena trajanja ekstrakcije (t = 30 - 90 min)
na ekstraktibilnost šećera iz kukuruzne silaže metodom odzivnih površina prema Box-Bhenkenovom planu
pokusa. Ekstrakcija je provedena u vodenoj kupelji s tresilicom, a kao otapalo je korištena voda. Masena
koncentracija šećera u ekstraktima kukuruzne silaže, određivana UHPLC metodom, kretala se u rasponu
9,21 - 15,47 mg/gs.t. za fruktozu; 6,86 - 9,37 mg/gs.t. za glukozu; 0,33 - 3,82 mg/gs.t. saharozu; te
0,06 - 0,87 mg/gs.t za maltozu. Proces ekstrakcije fruktoze u ispitivanim uvjetima najbolje je opisivao kvadratni
model (R > 0,91), a za glukozu linearni model (R > 0,66). Temperatura ekstrakcije i broj okretaja tresilice imali su
najveći utjecaj na ekstrakciju šećera (potvrđeno statistički značajnim članovima (p < 0,05)). Određeni optimalni
uvjeti ekstrakcije metodom odzivnih površina su t = 30 min; omjer L/S = 25 mL/g; n = 170 rpm i T = 30 °C.
Eksperimentalni rezultati dobiveni pri navedenim optimalnim uvjetima (Cglu = 8,28 mg/gs.t.; Cfru = 12,09 mg/gs.t.)
ekstrakcije pokazali su dobra slaganja s podacima predviđenim modelom (Cglu = 8,75 mg/gs.t.; Cfru = 14,38
mg/gs.t.). U drugom dijelu rada provedena je kruto-tekuća ekstrakcija šećera, pri utvrđenim optimalnim
uvjetima, iz biološki obrađene kukuruzne silaže uz pomoć gljive bijelog truljenja Trametes versicolor u uvjetima
fermentacije na čvrstim nosačima. |
Sažetak (engleski) | The effects of extraction temperature (T = 27 - 47 °C), solid-liquid ratio (L/S = 15 - 25 mL/g), the speed shakers
(n = 100 - 200 rpm) and the duration of the extraction (t = 30 - 90 min) such as their interaction on
extractability of sugars from corn silage were examined in the first part of this study. Extractions were
performed by water using a shaking water bath. Content of sugars in the silage extracts was determined by
UHPLC method and ranged from 9.21 to 15.47 mg/gs.t. fructose, 6.86 to 9.37 mg/gs.t. glucose, 0.33 to 3.82
mg/gs.t. sucrose, and 0.06 to 0.87 mg/gs.t. maltose. Extraction temperature and the speed shakers had the
greatest influence on the extraction of sugars (confirmed by statistically significant p value (p <0.05)) from corn
silage. The optimal conditions for the sugar extraction were determined by response surface methodology
(t = 30 min; the ratio L/S = 25 mL/g; n = 170 rpm and T = 30 °C) based on Box-Bhenken experimental design. The
experimental results obtained under the above optimum extraction conditions (Cglu = 8.28 mg/gs.t.; Cfru = 12.09
mg/gs.t.) showed good agreement with the data provided by linear model (R > 0.66) for glucose (Cglu = 8.75
mg/gs.t.) and quadratic model (R > 0.91) for fructose (Cfru = 14.38 mg/gs.t.).
In the second part of the work, solid-liquid extractions of sugars from biologically treated corn silage in
solid-state conditions with Trametes versicolor were performed under determined optimal extraction
conditions. |