Naslov PREHRAMBENE NAVIKE STUDENATA U VUKOVARU
Naslov (engleski) DIETARY HABITS OF STUDENTS IN VUKOVAR
Autor Hrvoje Kampić
Mentor Vesna Brumnić (mentor)
Član povjerenstva Stjepan Jelica (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Vesna Brumnić (član povjerenstva)
Član povjerenstva Iva Šklempe Kokić (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Veleučilište "Lavoslav Ružička" u Vukovaru (Odjel za zdravstvene studije) Vukovar
Datum i država obrane 2018-11-13, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti
Sažetak Uvod: Zdrava prehrana jedna je od najvažnijih čimbenika zdravlja. Kvaliteta prehrane svakog pojedinca može biti promjenjena kako na pozitivan tako i negativan način. Ubrzan način života i promjena mjesta stanovanja samo su neki od faktora početka loših prehrambenih navika.
Metode: Mjerni instrument za ovo istraživanje bio je modificirani upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića (SQFFQ), a u istraživanju je sudjelovalo 60 ispitanika.
Rezultati: Istraživanje je pokazalo da nema značajne razlike između spola i dnevnog broja obroka koje osobe konzumiraju. Ukupno (81,3%) od 16 osoba muškog spola, te (52,3%) od 44 osobe ženskog spola konzumira 3 ili više obroka dnevno. Idealan indeks tjelesne mase ima najveći broj ispitanika, njih (83,3%), a (15%) ispitanika ima povišeni indeks tjelesne mase. Studenti koji tjedno više vremena provedu trenirajući ne doručkuju češće od onih studenata koji manje vremena tjedno treniraju (Z = -1,80; p=0,073). Istraživanje je pokazalo statistički značajnu razliku između vremena provedenog trenirajući i spola (Z = -2,66; p=0,008), međutim nije pokazalo da postoji razlika u vremenu provedenom trenirajući između osoba koje imaju povećan indeks tjelesne mase i osoba koje imaju imaju nizak odnosno normalan indeks tjelesne mase (Z = -0,52; p=0,601).
Raprava: Unatoč promjenama u životnom ritmu prilikom odlaska na studije, istraživanje je pokazalo da većina studenata ima minimalno tri obroka dnevno, te da čak njih (83%) ima idealan indeks tjelesne težine.
Zaključak: Prema provedenom istraživanju možemo zaključiti da iako su studenti populacija sklona lošim životnim, a time i prehrambenim navikama, imaju minimalno 3 obroka dnevno, te u većem postotku idealan indeks tjelesne mase, no ipak nije zanemarujuć postotak povišenog i izrazito visokog indeksa tjelesne mase. Kako bi poboljšali kvalitetu života i prehrane studenata potrebno je provoditi daljnja istraživanja.
Sažetak (engleski) Introduction: Healthy nutrition is one of the most important factor of the health. The quality of dietary habits each student can be changed both in a positive and a negative way. An accelerated way of living and changing the place of residence are just some of the factors leading to bad dietary habits.
Metods: This research has questioned 60 people in March 2018. The measuring instrument for this study was a modified semiquantitative questionnaire on the frequency of food and drink consumption (SQFFQ), and 60 participants participated in the study.
Results: In this research, no significant difference between sex and daily number of meals that people consume.) A total of (81.3%) of 16 male and (52.3%) of 44 female subjects consume 3 or more meals per day. Also, the ideal body mass index has the highest number of respondents, (83.3%), and (15%) of respondents have elevated BMI. Students who spend more time in a week by practicing no more breakfast than those who spend less time weekly (Z = -1.80; p> 0.073). The study showed a statistically significant difference between the time spent practicing and sex (Z = -2.66; p <0.008), but there was no difference in the time spent practicing between individuals with an increased BMI and persons having have a low or normal BMI (Z = -0.52; p> 0.601).
Discussion: Despite the changes in life span when studying, research has shown that most students have at least three meals a day, and even (83%) have an ideal body weight index.
Conclusion: According to the research conducted, we can conclude that although the population populations are prone to poor lifestyle and therefore dietary habits, they have at least 3 servings a day, and a higher percentage of the ideal BMI, but it is not a negligible percentage of elevated and extremely high BMI. Further studies should be carried out to improve the quality of life and nutrition of students.
Ključne riječi
indeks tjelesne mase
prehrana
prehrambene navike
prehrana studenata
prehrambeni wellness
Ključne riječi (engleski)
body mass index
nutrition
dietary habits
dietary habits of students
nutrition wellness
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:150:592871
Studijski program Naziv: Preventivna fizioterapija Vrsta studija: stručni Stupanj studija: specijalistički diplomski Akademski / stručni naziv: diplomirani/a fizioterapeut/ fizioterapeutkinja (dipl. physioth.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-12-21 08:11:09