Sažetak | Maslinovo ulje danas je gotovo neizostavan sastojak u ljudskoj prehrani, posebice na Mediteranu, gdje predstavlja zdrav način prehrane i stil života. U današnje vrijeme potražnja za maslinovim uljem sve je veća, što predstavlja veće zahtjeve i izazove za proizvođače. Najcjenjenije maslinovo ulje je upravo ekstra djevičansko zbog svog bogatog sastava nezasićenim masnim kiselinama, tiacilglicerolima i negliceridima. Cilj ovog rada bio je analizirati deset uzoraka maslinovog ulja iz Srednje u svrhu određivanja njihove kvalitete. U tu svrhu korištene su titrimetrijske metode za određivanje peroksidnog broja (PB) i slobodnih masnih kiselina (SMK) izražene kao oleinska kiselina, te K-broj za kojeg je korištena spektrofotometrijska metoda. Rezultati analiza pokaza li su da su se vrijednosti za peroksidni broj kretale u rasponu od 4,6 mEq O2/kg do 42.8 mEq O2/kg, vrijednosti za kiselost od 0,09% do 1,52%, dok su vrijednosti K-brojeva bile u rasponu od 1,71 do 3,88 za K232 i od 0,13 do 0,38 za K270. Od deset analiziranih uzorka, njih pet pripadaju kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja dok je ostalih pet, svrstano u kategoriju „ lampante“. |