Uspostavljeni prvi institucijski repozitoriji u Dabru i održana prva radionica

Tijekom rujna je u Dabru uspostavljeno prvih 10 institucijskih repozitorija ustanova koje su formalno zatražile uspostavu i ispunile potrebne preduvjete. Popis repozitorija u Dabru, njihovi URL-ovi i kontakti osoba odgovornih za uspostavu repozitorija dostupni su na adresi https://dabar.srce.hr/repozitoriji.

16. rujna 2015. godine je u Srcu održana prva radionica za uredništva novootvorenih repozitorija s ciljem da se što lakše i brže uključe u rad na repozitoriju. Uvodno su sudionici radionice upoznati s osnovnom terminologijom Dabra te dostupnim kanalima za komunikaciju s timom Dabra i ostalim korisnicima Dabra. Karolina Holub iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) ukratko je prezentirala Nacionalni repozitorij završnih radova.

Praktičan dio radionice obuhvatio je osnove rada na repozitoriju koji uključuje unošenje postavki repozitorija, dodjeljivanje ovlasti drugim korisnicima repozitorija, unošenje radova te prilagođavanje izgleda repozitorija. Po završetku dvosatne radionice u Dabru je bilo pohranjeno prvih 30 završnih i diplomskih radova.

S obzirom na iskazan interes i pozitivnu reakciju polaznika radionice, tim Dabra će u buduće periodički održavati radionice za uredništva novootvorenih digitalnih repozitorija. Prvi sljedeći termin održavanja radionice je 7. listopada 2015., a o detaljima će biti obaviještena uredništva novootvorenih repozitorija.