Održano predstavljanje Dabra i ZIR-a u NSK

U četvrtak, 5. studenog 2015. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je jedno od prvih javnih predstavljanja sustava Digitalni akademski arhivi i repozitoriji (Dabar) te Nacionalnog repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR).

Okupljenima su se obratili akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, prof .dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu te prof. dr .sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, koji su pozdravili i izrazili podršku ostvarenim rezultatima u području nacionalne akademske infrastrukture za pouzdanu pohranu digitalne imovine i otvorenog pristupa.

Ravnatelj Srca, dr. sc. Zoran Bekić, održao je prezentaciju u kojoj je istaknuo važnost brige za podatke te predstavio rezultate Srca u izgradnji nove važne komponente u podatkovnom sloju e-infrastrukture u Republici Hrvatskoj - sustav Dabar. Dabar je sustav u Srcu koji svakoj ustanovi iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u RH omogućava jednostavnu uspostavu institucijskog digitalnog repozitorija u kojem može pohranjivati i putem kojeg može objavljivati svoje digitalne sadržaje. Naglašeno je i da se Dabar razvija u suradnji s zajednicom, da omogućava i promiče načela otvorenog pristupa, te da kao takav predstavlja i ostvarivanje konkretnih ciljeva u području infrastrukture za otvoreni pristup koje je zacrtala Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije RH. Prikazani su i prvi pokazatelji uporabe Dabra - u protekla dva mjeseca otvoreno je 29 institucijskih repozitorija, a još njih 28 je u postupku otvaranja.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dr. sc. Tatijana Petrić, govorila je o ZIR-u, Nacionalnom repozitoriju završnih i diplomskih radova koji je uspostavljen u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici kao središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova koji su obranjeni na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. ZIR se temelji na dokumentima koji se nalaze u institucijskim repozitorijima u Dabru, a i sam je izgrađen unutar Dabra, kao temeljne i pouzdane platforme za digitalne repozitorije.

Na predstavljanju je prikazan i kratak video s izjavama znanstvenika, studenata i knjižničara o znanstvenoj čestitosti, plagiranju i otvorenom pristupu. Spomenuti video možete pogledati na web-stranici ZIR-a, na kojoj možete pročitati i stavove znanstvenika i sveučilišnih profesora o znanstvenoj čestitosti.

 

Izvor: Srce

Tags: