Doktorske disertacije i znanstveni magistarskih radovi pohranjeni u Dabru vidljivi na portalu DART-Europe

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu (NSK) uspostavila je redovitu dostavu podataka iz Nacionalnoga repozitorija disertacija i znanstvenih magistarskih radova (DR) u sustav DART-Europe, središnji europski portal digitalnih disertacija, čime se osigurava veća vidljivost disertacija hrvatskih znanstvenika.

DART-Europe je suradnički projekt knjižnica i knjižničnih konzorcija za dostavu podataka o digitalnim disertacijama sa 601 sveučilišta iz 28 europskih država čiji je cilj unaprjeđenje vidljivosti i dostupnosti doktorskih disertacija nastalih na europskim sveučilištima. Slijedom razmjene podataka, sada su na portalu DART-Europe dostupni i podaci o disertacijama iz repozitorija četiri hrvatska sveučilišta – Sveučilišta u ZagrebuSveučilišta Josipa Juraja StrossmayeraSveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Splitu.

Nacionalni repozitorij disertacija i znanstvenih magistartskih radova (DR) uspostavljen je u Dabru i kroz njega su vidljive disertacije pohranjene u institucijskim repozitorijima hrvatskih sveučilišta i njihovih sastavnica. Metapodaci o disertacijama se sustavu DART-Europe isporučuju putem protokola za pobiranje metapodatka OAI-PMH koji je implementiran na svim repozitorijima u Dabru sukladno globalnim standardima i smjernicama infrastrukture OpenAIRE. Više o interoperabilnosti repozitorija u Dabru možete pročitati na stranici https://dabar.srce.hr/interoperabilnost.

(Slika preuzeta s http://www.dart-europe.eu/About/documents/docs.php)