Podrška za pohranu novih vrsta objekata u repozitorijima u Dabru

U repozitorijima u Dabru omogućena je pohrana novih digitalnih objekta: poglavlje u knjizi i umjetnički audio ocjenski rad.

Podrška za poglavlje u knjizi uključena je na repozitorijima na kojima postoji opcija pohranjivanja radova u časopisu te radova u zborniku, a ostalim repozitorijima ova će opcija biti uključena na zahtjev osobe odgovorne za uspostavu i održavanje repozitorija. Implementirana je i podrška preuzimanja metapodataka iz Hrvatske znanstvene bibliografije (Crosbi).

Podrška za pohranu audio objekata unutar završnih umjetničkih radova bit će omogućena na repozitorijima gdje je trenutno uključena pohrana za umjetničke završne radove s podrškom za fotografije. Na ostalim repozitorijima će biti uključena na zahtjev odgovorne osobe za uspostavu i održavanje repozitorija.

Specifikaciju digitalnog objekta poglavlje u knjizi formirala je Radna skupina za opis znanstvenih i srodnih radova, kontrolirane rječnike i identifikatore, a specifikaciju digitalnog objekta umjetnički audio ocjenski rad formirala je Radna skupina za opis slikovne, audio i video građe, kontrolirane rječnike i identifikatore.

Obje specifikacije su dostupne na stranicama Dabra.

Za sve do sada podržane vrste objekata moguće je u postavkama repozitorija aktivirati samoarhiviranje za studente i djelatnike, a repozitoriji koji nemaju dostupnu karticu "Samoarhiviranje" mogu zatražiti aktivaciju usluge slanjem zahtjeva na dabar@srce.hr.