100.000 objavljenih objekata u Dabru

U repozitorijima sustava Dabar je u listopadu 2019. objavljeno ukupno 100.000 digitalnih objekata, a taj broj kontinuirano svakodnevno raste.

Najveći broj objavljenih objekata zauzimaju završni, diplomski i specijalistički radovi kojih je objavljeno više od 90800. Po količini objavljenih objekata slijede radovi u časopisu kojih je objavljeno više od 4600, a na trećem mjestu su doktorske disertacije i znanstveni magistarski radovi kojih je objavljeno više od 3200. Ostalih vrsta objekata (rad u zborniku, knjiga, poglavlje u knjizi, fotografija, izlaganje na skupu, audio objekt, umjetnički završni i diplomski rad, audiovizualni objekt, skup podataka i obrazovni objekt) objavljeno je značajno manje.

Iako je Dabar od samog početka zamišljen kao nacionalna infrastruktura za otvorenu znanost i otvoreno obrazovanje u Hrvatskoj, od ukupnog broja objavljenih objekata u otvorenom je pristupu dostupno samo 42.8%, odnosno oko 42900 objekata. U tom smislu treba nastaviti aktivnosti na promociji otvorenog pristupa i tumačenju institucijama i pojedincima prednosti koje njima, ali i cijelom društvu donose otvoreni pristup i otvorena znanost.