Održana prva radionica za pohranjivanje radova objavljenih u časopisu

9. veljače 2017. godine u Srcu je održana prva radionica za pohranjivanje nove vrste digitalnih objekata u Dabru - radova objavljenih u časopisu. 

Radionici su prisustvovali urednici 10 repozitorija u Dabru (Repozitorij Hrvatskih studija - Repozitorij doktorskih, diplomskih, završnih i ostalih znanstvenih radova Hrvatskih studija, REPEFZG - Repozitorij radova Ekonomskog fakulteta Zagreb, Repozitorij Geotehničkog fakulteta ,Varaždin - Završni i diplomski radovi Geotehničkog fakulteta, Ekonomski institut, Zagreb, Repozitorij Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Repozitorij Prirodoslovno-matematičkog fakulteta - Sveučilišta u Zagrebu, Repozitorij Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Repozitorij Sveučilišne knjižnice Rijeka - Repozitorij SVKRI, Repozitorij Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Repozitorij Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski), članovi Radne skupine za opis znanstvenih i srodnih radova, kontrolirane rječnike i identifikatore te voditeljica Radne skupine za autorska prava.

Uvodno se polaznicima obratio Bojan Macan, voditelj Radne skupine za opis znanstvenih i srodnih radova, kontrolirane rječnike i identifikatora te predstavio specifikaciju metapodatkovnog opisa radova u časopisima s pripadajućim kontroliranim rječnicima HRZVO i hodogramom unosa. Hodogram unosa predstavljen je unosom testnog rada objavljenog u časopisu u testni repozitorij, a drugi dio radionice bio je namijenjen unosu radova u repozitorije polaznika. Po završetku radionice u Dabru je bilo pohranjeno 25 radova objavljenih u časopisu.

Inicijalno je mogućnost pohranjivanja radova objavljenih u časopisu postavljena samo na repozitorije polaznika prve radionice. Nakon prikupljenih i razmotrenih povratnih informacija polaznika mogućnost će biti uključena na sve repozitorije u Dabru.

S obzirom na iskazan interes i veći broj prijava za sudjelovanjem od omogućenih mjesta, tim Dabra će ubuduće održavati istu radionicu za zainteresirane. Urednici repozitorija će biti obaviješteni o prvom sljedećem terminu radionice putem mailing-liste dabar-oo@srce.hr