Sažetak | Primjenom ultrazvuka visokog intenziteta (UAE) i toplinskog tretmana, iz osušene kore rajčice ekstrahirani su spojevi koji pokazuju antioksidativnu aktivnost. Kao ekstrakcijsko otapalo korišteni su deionizirana voda te 25 i 50 %-tna otopina etanola. Antioksidacijska aktivnost (AA) određena je FRAP i DPPH metodama. S ciljem optimizacije procesa ekstrakcije ispitani su utjecaji amplitude (50, 75 i 100 %), vremena tretiranja (3,6 i 9 min) te primjena ekstrakcijskog otapala na AA ekstrakata. Također se i pratila promjena u AA uzorka nakon sedmodnevnog skladištenja na temperaturi od +4 °C. Statističkom analizom rezultata (STATGRAPHICS Centurion) nakon provedenih toplinskih i ultrazvučnih ekstrakcija utvrđen je statistički značajan utjecaj kvadratne interakcije udjela etanola (p<0,05) na izlaznu vrijednost AA određene FRAP i DPPH metodama. Najveći pad (79,47 %) AA nakon skladištenja utvrđen je kod uzorka TU 10 (amplituda: 50 %, vrijeme tretiranja: 3 minute, ekstrakcijsko otapalo: 50 %-tna otopina etanola) koji je podvrgnut ekstrakciji potpomognutoj ultrazvukom. Najveća vrijednost AA 34,5 ± 0,42 µmol Fe ²⁺/gsuhe tvari (s.tv.) prije skladištenja određena FRAP metodom dobivena je kod uzorka T25/9 (vrijeme tretiranja: 9 minuta, ekstrakcijsko otapalo: 25 %-tna otopina etanola) tretiranog toplinskom metodom, dok je najveća AA vrijednost (9,8 ± 0,24 µmol Trolox/gs.tv. ) izmjerena DPPH metodom dobivena kod uzorka T0/3 (vrijeme tretiranja:3 minute, ekstrakcijsko otapalo: deionizirana voda). Najmanja AA vrijednost (0,38 ± 0 µmol Trolox/gs.tv.) prije skladištenja uočena je kod uzorka TU15 (amplituda: 50 %, vrijeme tretiranja: 3 minute, ekstrakcijsko otapalo: 25 %-tna otopina etanola) koji je podvrgnut UAE. |
Sažetak (engleski) | High power ultrasound (UAE) and thermal treatment were used to assist and accelerate in extraction from dried tomato peels. Compounds possessing antioxidant capacity were efficiently extracted. Deionized water, 25 % ethanol, and 50 % ethanol were used as extraction solvents. The antioxidant activity (AA) was determined using the FRAP and DPPH methods. To optimize the extraction process, the effects of amplitude (25 %, 75 %, and 100 %), treatment time (3, 6, and 9 minutes), and extraction solvent (deionized water, 25 % ethanol, and 50 % ethanol) on AA were investigated. In addition, the changes in the AA of the samples after 7 days of storage were also observed. Statistical analysis of the obtained results was performed by using the STATGRAPHICS Centurion software and statistically significant effect of the quadratic interaction of ethanol content (p<0,05) on the AA (determined by the FRAP and DPPH methods) was observed. Before storage, the highest AA (34,5 ± 0,42 µmol Fe ²⁺/g dry matter) determined by the FRAP method, was obtained in thermally-treated sample T25/9 (9 min, 25% ethanol solution as extraction solvent), while the highest AA value (9,8 ± 0,24 µmol Trolox/g dry matter ) determined by the DPPH method was obtained in thermally-treated sample T0/3 (3 min, deionized water as extraction solvent). The lowest AA (0,38 ± 0 µmol Trolox/g dry matter) was obtained in the ultrasonically treated sample TU 15 (amplitude 50%, 3 min, 25% ethanol solution as extraction solvent). The greatest decrease (60.94%) in AA after storage time was observed in the ultrasonically treated sample TU 24 (100% amplitude, 9 min treatment time, 50% ethanol as extraction solvent). |