Skupovi podataka u Dabru

U Dabru je implementirana podrška za pohranu i samoarhiviranje novog digitalnog objekta: skup podataka (dataset).

Digitalni objekt skup podataka prvenstveno je namijenjen za pohranu, dugotrajno čuvanje i diseminaciju istraživačkih podataka odnosno podataka koji su kreirani ili prikupljeni kako bi se njihovom analizom došlo do izvornih znanstvenih rezultata. Implementirana podrška za skupove podataka u Dabru omogućava pohranu sukladno FAIR data principima (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable): svaki skup podataka opisuje se odgovarajućim skupom metapodataka, dodjeljuje mu se trajni identifikator (URN:NBN), postoje sučelja za pretraživanje, metapodaci se prosljeđuju u druge servise poput OpenAIRE portala ili Google Scholar-a, omogućeno je definiranje prava korištenja… Međutim, da bi skup podataka stvarno bio ponovno upotrebljiv (re-usable) nužno je da on bude uređen i dokumentiran prema standardima odgovarajućeg područja istraživanja (domenski standardi).

Podrška za istraživačke podatke u repozitorijima u Dabru omogućava ispunjavanje obveze otvorene objave istraživačkih podataka nastalih u okviru projekata financiranih od Europske komisije.

Specifikaciju za opis te hodogram unosa skupova podataka definirala je Radna skupina za istraživačke podatke pridržavajući se pritom načela i pravila propisanih u DataCite Metadata Schema 4.1.

Primjer pohranjenog skupa podataka u Dabru, deskriptivnih metapodataka te popratne dokumentacije dostupan je u Repozitoriju Državnog hidrometeorološkog zavoda u kojem je objavljen skup podataka - simulacije za potrebe prilagodbe klimatskim promjenama o čemu možete više pročitati u letku.

Podršku za pohranjivanje skupova podataka uključivat ćemo na zahtjev odgovorne osobe repozitorija poslan na adresu dabar@srce.hr.